Petek Temizleme
Petek temizliği peteklerde oluşan kirliliklerin özel makine ve kimyasallarla sistemden uzaklaştırılmasına denir. Zamanla peteklerin iç yüzeylerinde kireç, çamur, balçık ve korozyon artıkları birikerek ısınma veriminin düşmesine neden olur.
Petek temizleme işlemi, bu ısıtma cihazlarının uzun yıllar kullanılmasının ardından ihtiyaç duyulan uygulamalardan biri. Yaz – kış demeden çokça kullanılabilen kombi ve peteklerin ilk günlerindeki gibi verimli çalışması için periyodik olarak temizleme işlemlerinin de gerçekleştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kombi ve peteğinizden eskisi gibi verim alamama ihtimaliniz olduğu gibi bu cihazların geri dönülemez arızalar yaşaması da söz konusu olabiliyor.
Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Petek temizliğine başlamadan önce ilk iş kombiyi kapamak. Daha sonra petekte biriken suların tahliye edilmesi gerekir. Banyolardaki tahliye vanaları bu iş için kullanılabilir. Tahliye vanalarının bulunmaması halinde radyatörlerde bulunan purjör vanasından kalorifer peteklerinde yer alan su dışarı boşaltılabilir. Sistemde yer alan su tamamen çıkışı sağlandıktan sonra kombi peteklerinin rekorlarını açarak boru ile olan bağlantıları ayrılmalıdır.
Radyatörleri duvardan sökerek yıkama yapılacak yere taşınması gereklidir. Tazyikli su yardımı ile peteklerin içine su gönderilerek yıkaması sağlanabilir. Kirli su temizlenene kadar tazyikli temizlik suyu gönderilir. Tazyikli temiz su bütün peteklere uygulanmalıdır. Daha sonra kombinin altında yer alan su takviye vanası açılarak kombiye su geçişi sağlanır.
Bütün peteklerin havası ayrı ayrı alınarak artık kombi kullanımına başlanabilir. Bunun dışında uzman bir usta tarafından bir petek temizleme cihazı, kimyasal madde ve koruyucu kimyasal kullanılarak benzer işlem yapılabilir.